Tyskland och parning

Igår vid midnatt kom vi hem från Tyskland, jag, min syster och Sari.

Vi åkte hemifrån onsdag vid 20.00 och var framme i Kassel runt 11.00 på torsdagen. Checkade in på vårt otroligt fina och billiga hotell för att duscha och sova en stund. Jag var väldigt trött efter att ha kört 100 mil och bakom ratten i nästan 16 timmar...

På kvällen åkte vi till Kennel Piotrowski för att träffa Pablo (hanen till Sari). Och vilka trevliga människor! Pablo är väldigt lik min Harry till sättet fast mer mogen ;) Mycket energi men ack så lydig. De hade även Pablos dotter hemma och som gick runt med valpmage. Hon fick 7 valpar igår (måndag). Vi fick senare ta oss till Kennel Rathfelders och blev där bjudna på god middag efter att fått hälsa på alla deras 7 amstaff :)

Denna kvällen sög jag åt mig massor av information om olika linjer, uppfödare, uppfödning m.m. Angelo på Kennel Rathfelders har fött upp amstaff de senaste 15-16 åren och vet vad han pratar om.

På fredagen var det dags för första parningen mellan Sari och Pablo, det gick alldeles utmärkt. De föll för varandra direkt. På kvällen åt vi schnitzel på en liten resturang utanför stan och det var så himla gott! Angelo är för sjutton värre än mig på att prata, fick nästan ont i huvudet ;) Dock hade hela gänget en god humor så vi har skrattat massor under alla dagarna.

Lördag åkte vi till veterinären för avmaskning inför hemresa och progesteronprov för att se så parningen blev på precis rätt dag, det visade sig att just lördagen var bästa så det blev parning även på lördag kväll.

På eftermiddagen tog jag och min syster en tur till Rathfelders hundskola och en promenad i skogarna där omkring.

Efter det besöket och den promenaden så åkte vi in till stan för att shoppa lite åt Jessica. Priserna är ju de samma som hemma så det var inte jätte kul men lite snygga underkläder hittade vi ändå.

På kvällen var det middag hemma hos Berndt och Claudia som äger Pablo och är innehavare av Piotrowskis amstaffs. De har alla vart väldigt gästvänliga. Förhoppningsvis får vi träffa de i Sverige nästa år på någon av alla utställningar :D

Här har ni snyggingen som dock inte står så vacker just på de här bilderna ;)

 


BPH med Harry och Molly

Idag gav vi oss iväg från Tibro klockan 09.00 mot Botkyrka för att genomföra BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning av hund) klockan 13 och 15 med våra hundar.

Harry var först ut.
1. Hantering. Han hoppar, hoppar, hoppar, hoppar, ger fläskläpp, hoppar, hoppar, hoppar, ger fläskläpp, hoppar, hoppar, hoppar, hånglar och ger fläskläpp. Testledaren går iväg med honom och han går hysat (alla fyra på backen i alla fall) och när hon ska vända sig för att gå tillbaka så säger hon glatt med pipigare röst "Harry, kom här" och där fick hon ytterligare en fläskläpp... Hon skulle sedan försöka sig på att klappa om honom och känna egenom honom men han hoppar, hoppar, hoppar, hoppar, hoppar så hon vänder sig mot beskrivaren och säger att hon inte kan hantera honom men beskrivaren kommer fram och säger att det är nog en viss teknik på honom och tar tag i halsbandet och håller ner honom så alla fyra tassar inte har en chans att lyfta från marken och det tar inte mer än 3 sekunder så lugnar han sig men då säger någon av dem "BRA!" och så var det igång igen så de gav upp.
Förstå hur löjligt svårt det var för mig att inte så säga något alls, inte ge de intruktioner hur han lättast haneras ens... AHH!!

2. Lek med egen leksak, räckte att jag visade bollen så var han igång och han hämtade den direkt när jag kastade iväg den och sprang runt som han brukar, runt runt runt runt runt och efter vad jag tror är ca 15 sekunder får jag ropa in honom och då log jag och sa "jag har ingen mer boll" det är byteshandel som gäller med Harry ;) Jag fick låna en leksak och han kom med en gång men släppte bollen en bit bort och då räckte det att jag tog fram min hand och han tvärvänder och hämtar den igen. Duktiga killen!
Testledare lekte sedan med en egen leksak och det gick också jätte bra, han vill dock gärna hålla lite väl nära händerna.

3. Godisburkar. Här lägger de en favoritgodis på ett vitt lock som sitter fast i en betongplatta sedan släpps Harry och han äter upp dem. Jag håller fast honom igen sedan ca 2 meter från locken och TL(testledare) går fram och visar tydligt att hon lägger ner dem på locken och lägger sedan över en plastburk lätt uppe på. Harry springer fram och välter burkarna och åt upp godisen. Nu kommer det roliga ;) Tredje gången så lägger TL godisen och skruvar fast plastburken på de fastsatta locken. Harry springer fram och tar tassen på burken ca 5 gånge och tar sedan munnen och biter rakt över så burken kläms ihop och lossar sedan springer han iväg med den i munnen utan att äta korven!! HA HA HA men efter ett par var så kom han på att korven låg ju kvar och tog då även den andra korven efter att tiden gått ut (1 minut).

4. Overallen.
Fungerar som på ett vanligt MH men mycket mindre, storlek 46 tror jag den var och MH är det 52, rätt stor skillnad. Harry stannar upp men går snabbt fram och kollar overallen. Inga problem vid passagerna, tror han kollade på den på sista passagen, svårt att se själv när man går.

5. Skrammel. Här ser de den gröna tunnan som skrammlet ligger i och vi går rakt mot. När den bröjar låta så stannar jag och släpper Harry han går då rakt fram och drar in nosen i hålet i lådan för där inne är ju skrammlet :) Inga problem på passagerna.

6. Konstig gubbe. Här har man ett långt koppel på ca 4 meter istället för sitt vanliga 1,8 meter som på spöken. Här fick jag hålla honom kort tills han såg gubben och då flyger han ut i full längd i kopplet mot gubben och ser lite orolig ut. TL står då bakom oss och säger 1 och gubben går 1 steg, hon säger 2 och gubben går 2 steg. Varje gång TL sa något så sprang Harry dit men så snart hon blir tyst springer han mot gubben för att kolla honom och sedan till min sida för att kolla mig, snabbt tillbaka mot gubben igen tills TL säger något och då gör han om proceduren. När gubben vänder sig och jag släpper så springer Harry fram och börjar tro det eller ej hoppa, hoppa, hoppa och springa.

7. Underlag. Liten uppförstbacke med plastmatta där jag stannar på mitten och går sedan vidare, och tillbaka. Ingen reaktion. Sedan går vi över en pressening, inget reaktion där heller.

Mycket mycket intressant och roligt. Harry förvånade mig inte alls, han är som han är ;)  Stod vi nära en kona som var pånästan varje station så tog han den och lekte lite för han tycker inte alls att vi ska stå till. Beskrivaren sa att han är en clown som har svårt att fokucera på en sak men är en mycket glad och trevlig hund. Stämmer helt!

Sedan var det Mollys tur.
1.Hantering. Hon accepterar utan att besvara till en början och går snällt med och tittar sedan upp på TL när hon klappar om henne. Vid närmre hantering och kolla över hunden så står hon snällt still och väntar på att TL ska bli klar och accepterar detta.

2. Lek. Väldigt lik Harry, näst intill identiskt vill jag påstå. Både Molly och Harry fortsatte att dra i leksaken även när TL var passiv vilket förvånade både mig och Linda lite.

3. Godisburkar. Hon gick fram och åt upp de synliga, hon välte när det låg brukar över men när de var fastskruvade så provade hon med tassen tre gånger men gav upp och kom tillbaka för att se om någon kanske öppnat de åt henne ;)

4. Overallen. Samma som Harry, går fram direkt men kollar på overallen vid minst 2 passager och undvek vid första.

5. Skrammel. Samma som Harry.

6. Konstig Gubbe. Molly ställer sig cirka 1 meter framför Linda och står helt still och stirrar på gubben och ju närmare gubben kommer desto längre andetag tog Molly och vred lite på huvudet då hon kände att det var människa på vittringen men han var ju lite konstigt. När Linda släpper så går Molly direkt fram och blri jätte glad så fort hon kommer runt på rätt sida av gubben (där hon ser ansiktet) och luktar lite på honom och blir då överlycklig. Hon släpper det direkt och blir cool lugn. När sedan gubben sätter sig på huk en bit bort så går hon fram och låter honom klappa om henne. De struntade i denna delen på Harry då de ville vara rädd om sin figurant ;)

7. Underlag. Samma som Harry men hon stannade också och drack lite på presseningen då det regnade non-stop i Botkyrka...

De tyckte att Molly var en mycket stabil dam som tog det mesta med ro. Hon släpper allt direkt och bryr sig inte nämnvärt mycket om något. Detta stämmer ju väldigt väl in på henne även när hon tränar, om Linda är aktiv så är Molly aktiv men blir Linda passiv så blir även Molly passiv.

Jag tycker det var väldigt kul att se hur de utformat beskrivningen och jag såg inte många likheter med ett MH, jag gillar detta mycket bättre. Dock fick jag inte se något protokoll vilket jag gärna hade gjort för att få se hur det ser ut och vad de kryssar etc. men jag förstår att detta skall utvecklas liksom beskrivningen i sig.

Ingen film eller bilder för det regnade så mycket att vi var rädda om våran utrustning.

Mycket sedan sist!

Oj va mycket vi har hunnit med på 1 vecka och 5 dagar.

Förra helgen så körde vi som vanligt fredagsträning, denna gången i Tibro. Frida och Linda körde agility med sina monster och jag körde ett längre pass lydnad med älsklings killen Harry och det gick givetvis kanoners :D
Det vi behöver träna mycket mer på är platsliggning, linförighet, smahörigheten mellan momenten och ställande under gång.



Chosan fick köra lite ingångar, ställande och läggande och hon är ju så löjligt lättlärd så vi siktar fortfarande på lydnadstävling i slutet på november :D


Lördagen körde vi lite markeringsövningar med Harry och han är så duktig min kille!! Tack Linda för hjälpen.

Söndagen var det agility träning i Askersund med Bea. Harry fick vara med och göra inget alls vilket han var mindre duktig på ;)


Chosan fick lära sig lite baklängeskedjning och vi provade att köra tre hopp med godis på sista för att få draget framåt, min lilla stjärna förstår direkt och hon är så ruskigt snabb att man knappt inte hinner med att ta bort godisen om hon springer fel :P
Linda körde en hel del med Lucas för han är ju nästan tävlingsklar, han behöver bara mer slalomträning. Molly fick också vara med och köra lite, hon är så skön lilla bruna vovven!


Nu i helgen har det inte direkt vart mindre hektiskt. Fredag körde vi lite agility i Hjo men Harry fick bara köra ett hopp och slalom. Chosan körde vi åter igen träning för att få draget framåt då hon än så länge har för mycket koll på mina ögon.

På lördagen åkte jag och Helen på Future Top Dogs kennel till Amstaffklubben uppfödarmöte i Arninge. Kerstin bergvall var där och berätta hur det gick med deras forskning om demodex hos amstaff men i korta drag behöver de fler hundar att arbeta med. Mötet gav inget då det mesta tydligen hade tagits upp förra gången (då jag tyvärr inte kunde närvara). Dock togs det upp om vilka krav som skall ställas på valphänvisning, där var vi inte överrens inom klubben och förslaget gick inte vidare vad jag förstod i alla fall. Dock kom BPH på tal och flertalet var inte nöjda med testet, jag kan inte uttala mig för jag går inte med Harry förrän nästa helg och har inte sett testet än.
Molly skall också gå då. Ska bli jätte kul att se dem =)
Det var även förslag på att vi skall utbilda ett par i klubben om ett test som finns i USA och ev. använda oss av det för alla hundägare av våran ras för att få bukt med "Farliga hundar" debatten. Testet gick ut på att visa att ägare och hund fungerar tillsammans i sammhället, alltså en hel del lydnad. Inte en allt för dum idé men jag vill veta mer (som vanligt ;) )


Lars Audell var där och föreläste också, jag har ju vart på hans HD/AD föreläsning tidigare och kom ihåg det allra mesta som han sa sist. Jag gillar inte att han tycker att det är okej att avla på amsaff med HD C då han kallar det en normal höft för våran ras... Annars var det intressant hur olika HD grader nedärver dysplasi hos sina avkommor.


Dock kräver jag lite mer innehåll på en dag när man sitter och kör 8 timmar än om jag hade bott i stockholm. Man vill gärna ha ut lite extra när man åker så långt. Det betyder inte att dagen i sig var dålig men att jag vill ha ut ytterligare lite till. Jag får skylla mig själv att jag kan allt ;) *ironi*
Harry blev ändå trött över att åka bil så länge och vi njöt för fulla muggar hemma framför datorn när vi kom hem!



Igår var jag och Linda i Svanskog med ett stort gäng och tränade lydnad och upplet. Super trevligt!
Först körde alla igenom lydnadsklass 1 och efter det så körde alla lite som de själva ville och även lite kontaktövningar i grupp. Jag och Harry hoppade över del två då jag bröt ihop och blev jätte ledsen då Harry haltade efter 10 minuters lydnadsträning och 20 minuter i bilen. Tack Heidi för att du delade med dig av dina erfarenheter, Harry ska in på utredening nu den 23:e.
Harry skötte sig utmärkt som vanligt på träningen, han har ju fortfarande en del dumheter för sig men jag ser bara det bra han gör för han är så söt :P

Linförighet

Ställande under gång

Inkallning

Och lilla bruna vovven och Linda tränade på ingångar och linförighet. Linda jobbar på sig själv i lydnaden mer än på Molly så snart går det kanoner när Linda blir mer säker på lydnaden =)

Och Molly ungen på upplet

Harry sov gott i bilen på väg hem. Det blev lite trångt med 5 hundar i bilen men bara bra för Harry och Gilla att kunna sträcka ut sig rejält ett nedfällt baksäte :D



Kritiken från Gotland

Harry på lördagen, domare Ann Rode. Harry killen fick konstigt nog en 2:a i kvalité
Ganska tilltalande helhet, med ett grovt runt huvud. Bra bett, ögon och öron. Fin hals & rygg. Utmärkt bröstkorg, bra skuldra och tillräckliga vinklar bak. Fin päls, fria goda rörelser.

Här är hans kritik från Amstaff specialen med samma domare i samma klass bara en månad tidigare.
Flott helhet. Välskuret huvud med utmärkta detaljer. God hals och rygg, bra underlinje. god stomme, tillräckliga vinklar, synnerligen välvisad! Flott rörelseschema. Synnerligen trevlig!

Ann´s kommentar när jag såg ruskigt besviken ut på Gotland när hon gav honom en 2:a var "ja så är det idag, han har ett för boxerlikt huvud"........ Konstigt att man blir besviken??

Harrys härliga kritik från söndagen, domare Joyc Manton Crawford. Här fick han första pris och första placering med HP.
19 months very strong muscular wellbuilt, good ears, alert expression, good front + bone, powerful movement, lacking slightly in front, nice type.

Chosan på lördagen, domare Jens Myrman. Chosan blev BIR valp med HP
7 månader. Trevlig helhet, utmärkta propotioner, välskuret huvud, bra öron, fina ögon, bra hals & överlinja, kors och bakställ. Bra vinklar fram, behöver ännu fylla ut i djup förbröst och volym. Rör sig adekvat för ålder och utveckling.

Chosan på söndagen
, domare Bengt-Åke Bogren. Chosan blev även denna dag BIR valp med HP
Tilltalande tikvalp med ganska bra huvud. Välanstatta vackra öron. bra nosparti, tillräcklig bröstkorg för åldern, välburen svans, päls på G.

RSS 2.0