Bright Light´s Amy Deluxe MH

Idag gick Esme sitt MH och det gick galant. Jag har faktiskt inget att klaga på, tro det eller ej :D
 
Sammanfattning:
Kontakt, Hälsning 4. Tar kontakt själv, eller besvarar kontaktförsök.
Kontakt, Samarbete 3 Följer med men är inte engagerad i testledaren
Kontakt Hantering 3. Accepterar hantering
Lek 1, leklust 4. Startar snabbt, leker aktivt
Lek 1, Gripande 5. Griper direkt, hugger föremålet i farten
Lek 1, dragkamp 5. Griper direkt med hela munnen, drar emot, rycker, alt. ruskar- även under den passiva delen tills testledaren släpper.
Förföljande 1 (båda) Startar inte, når ej fram till hjul 1
Gripande 1 (båda) Nonchalerar föremålet
Aktivitet 3 (på gränsen mellan 2 och 3) Är uppmärksam och i huvudsak lugn. enstaka aktivitetshöjningar.
Avståndslek Intresse 2 Kontroll, avbrott förekommer
Avståndslek Hot/agg 1. Visar inga hotbeteenden
Avståndlek, nyfikenhet 5. Går fram direkt till figuranten utan hjälp.
Avståndslek, leklust 5. Griper direkt, drar emot, släpper inte.
Avståndslek, samarbete 5. Uppmanar passiv figurant till fortsatt lek
Överraskning, rädsla 2. Hukar sig, stannar.
Överraskning, Hot/agg 2. Visar enstaka hotbeteenden
Överraskning, nyfikenhet 4. Går fram till overallen när föraren gått halva vägen.
Överraskning, kvarstående rädsla 2. Liten båge eller tempoväxkling vid någon av passagerna.
Överraskning, kvarstående intresse 2. Stannar upp, luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.
Ljudkänslighet, rädsla 3. Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.
Ljudkänslighet, nyfikenhet 5. Går fram till skramlet utan hjälp.
Ljudkänsla, kvartående rädsla 1. Ingen tempoväxkling eller undanmanöver
Ljudkänsla, kvarstående intresse 1. Visar inget intresse.
Spöken hot/agg 3. Visar flera hotbeteenden under längre tid.
Spöken kontroll 5. Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena under hela momentet.
Spöken rädsla 1. Uppehåller sig framför eller bredvid föraren.
Spöken Nyfikenhet 5. Går fram till fig. utan hjälp.
Spöken kontakt 4. Tar själv kontakt med figuranten.
Lek 2, leklust 4. Startar snabbt, leker aktivt.
Lek 2, gripande 4. Griper direkt med hela munnen.
Skott 1. Visar ingen berördhet, snabb kontroll sedan helt oberörd.
 
 
 
 

Valpar planeras

Våran tös, Bright Light´s Amy Deluxe "Esme" kommer börja löpa om 1-2 månader och det är bara ett test kvar innan vi säkert kan säga om hon kommer kombineras med Lamasko Rufus "Rufus" som vi också har här hemma.
 
 
Bright Light´s Amy Deluxe "Esme" (stamtavla http://www.pedigreedatabase.com/american_staffordshire_terrier/dog.html?id=1832781-brightlights-amy-deluxe) är en mycket trevlig tik och är en av dom mest intelligenta hundar jag haft. Intelligensen speglas i att hon skapar minnesbilder av det hon gör och är med om. Hon räknar snabbt ut om jag belönar ex. två gånger vid ett särskilt moment, då slutar hon arbeta efter två belöningar. Hon har stor kamplust i form av jakt, gripande och kämpande för föremål. Mycket nyfiken och tänker ett par sekunder extra innan hon agerar. Lättmotiverad tjej i allt men framförallt i spåret då själva spårarbetet är hennes belöning.
Hon har gått en ettårig specialsöksutbildning på HundCampus med inriktning narkotika och ID-spår. Hon är nu godkänd som spårhund i Missing People. Hon har tävlat i LK1 ett par gånger men jag har fått bryta då våran stadga i fritt följ inte är tillräckligt bra och spåren runt henne är mer intressant.
Vi tränar inför BH test som jag hoppas ska bli gjort under året.
Hon blir sällan för trött för att arbeta, hon har inga problem med värme men avskyr regn. Där emot så stör inte regnet henne om hon spårar.
 
Esmes far har godkänt BH prov, hennes farfar är IPOIII. Hennes faster är IPOI.
 
En mycket god egenskap är att hon ytterst sällan går upp i stress. Ett exempel: hon har vart på två mindre utställningar i sitt liv (utomhus) och jag tänkte kolla henne på MyDog som var nu i januari. Tog med henne in och hon går försiktigt fram då hon har stor respekt till andra hundar. Jag går fram till en monter och ställer mig för att hälla upp en kopp kaffe och Esme lägger sig ner och slappnar av samtidigt som hon lugnt och fint utan flås har koll på läget.
 
Hon har aldrig behövt åka till veterinär, en mycket hälsosam dam.
Hennes hälsoresultat:
NCL-A (Ataxia): Clear
HD: B (Sverige)
ED: 1 (Sverige)
Pennhip: Vänster 0,62, Höger 0,57
Rygg och knän (röntgen): Normala (ingen artros)
Ögon: U.a
Patella: U.a
Sköldkörtel: Normal
 
Hon har genomgått BPH, det finns filmer här i bloggen för er som vill se http://tibridge.blogg.se/2012/september/bright-light-s-amy-deluxe-bph.html
Nu på lördag ska hon gå sitt MH. Det jag vill se där är att hon inte skapar minnesbilder från BPH och reagerar med rädsla på MH utan istället skapar minnesbilder och tar sig ur situationerna tryggare.
Det som avgör helt om hon kommer paras eller inte är ultraljudet som skall göras den 9:e på hjärta och njurar. Även Rufus skall göra om sitt ultraljud på hjärta då. Han var ca 2,5 år när han gjorde ultraljud på hjärta och nu är han drygt 5 år så det är dags att göra om det.
 
 
Lamasko Rufus "Rufus" (Stamtavla http://www.pedigreedatabase.com/american_staffordshire_terrier/dog.html?id=1039342-lamasko-rufus ) flyttade in hos mig februari 2012 då jag blev tillfrågad från hans gamla ägare om jag ville köpa honom då jag tidigare visat intresse för Rufus och eventuellt använda honom med Esme. Jag fick pussla en hel del och jag har inte ångrat mig en sekund. En sån otroligt härlig kille. Det man skall veta är att han är bestämd och med mycket stor kamplust. Han består mycket mod och trygghet. En sådan hund kan bli farlig om man inte vet hur den skall hanteras och därför är det mycket viktigt att valparna efter denna kombination kommer till människor som tidigare haft hund och som är beredd att lägga mycket tid och energi på sin hund. Rufus har två kullar sedan tidigare och deras mentalitet är väldigt skilda i dom två olika kullarna. Jag vill inte "tycka" något om kullarna här utan om ni är intresserade av kombinationen mellan Rufus x Esme så kan jag förklara hur jag ser på Rufus tidigare kullar. Det jag kan säga är att jag hade inte själv valt att låna ut honom till dom två tikarna. Möjligen till den första tiken om jag fått se fler hälsokontroller.
Rufus har mycket energi och en otrolig charm. Då han har sådan stor kamplust är han väldigt lätt att träna, väldigt lätt att få stadga på. Han går lätt upp i varv om han blir frustrerad så man behöver vara tydlig och rättvis.
Även Rufus har fått träna på Campus men då endast av mig själv och han är då tränad på narkotika då tanken är att ha honom som vattensökhund via båt för att komplettera Esme när vi är ute och arbetar.
Rufus tvekar aldrig, han reagerar direkt och backar inte i första taget.
 
Rufus farfar är en av rysslands absolut bästa arbetande amstaffs! http://www.xpert-dogs.com/History21.html
 
Rufus hälsokontroller:
NCL-A (Ataxi): Clear
HD: B (i Ryssland) C/D (Sverige)
ED: 0 ( i båda länderna)
Rygg, knän, haser: Normala (ingen artros)
Pennhip: Vänster 0,48 Höger 0,40
Ögon: U.a
Patella: U.a
Sköldkörtel: Normal
Hjärta och njurar med ultraljud: Normal (hjärta undersökt vid 2,5 års ålder, njurar undersökt augusti 2012)
 
Rufus har genomgått MH i sitt tidigare hem och tyvärr finns inga filmer på detta. Han genomgick BPH med mig och dom filmerna har ni här i bloggen http://tibridge.blogg.se/2012/september/lamasko-rufus-bph.html
 
Ett plus i kanten är att Rufus är rysk utställningschampion.
 
Min tanke med kombinationen är att få fram arbetsvilliga, hälsosamma, trevliga individer med stor kamplust och mycket mod och nyfikenhet.
 
Givetvis ser jag också resultatet på Rufus höfter. Efter mina år som uppfödare har jag fått se mycket när det gäller höfter och röntgen. Kortfattat så kan jag tyvärr inte använda mig av den typen av röntgen i mitt avelsarbete då man får olika resultat beroende på land, veterinär, sedering, avläsare. Det kan skilja väldigt mycket. Jag har tidigare en tik från Ungern som var friröntgad där med fick C och 1/2 här. I Sverige använder vi inte norbergs vinkel längre vilket jag tycker är bra men i ex. Tyskland så gör dom det vilket ju inte ger någon helhet i utvärderingen. Dysplasi ärv polygent vilket innebär att både gener och miljö påverkar. Det är inte heller endast mor och far som påverkar utan man måste se till syskon/mor-farföräldrar etc.
Andra anledningen är att jag inte kunnat se att resultaten på vanlig HD röntgen kan härledas till smärta hos våran ras. Vi har mycket tåliga hundar som sällan säger ifrån om det gör ont så det är ofta små signaler man får vara observant på. Jag har själv haft hundar som visat smärta i höfter och har då även haft dåligt pennhip resultat. Tar vi exempelvis Rufus nu så har han ett väldigt bra pennhip resultat och visar inga problem med höfterna. Han har inte några pålagringar någonstans (höfter, armbågar, rygg, knän, haser).
Pennhip utförs endast av utbildad personal, alla hundar får samma sedering och alla plåtar skickas till Pennsylvania (USA) och avläses oavsett vart röntgen är gjort.
Min erfarenhet säger mig att pennhip visar bättre resultat för mig som uppfödare på så vis att jag kan härleda smärta till pennhip resultat samt att det är mer rättvist utfört än vanlig HD röntgen.
Pennhip mäter glappet i höftleden.
 
Vid intresse kan ni mejla mig på [email protected] eller ringa 0731-416996 (lämna gärna meddelande om jag inte kan svara).
Det är som sagt ultraljudet kvar innan jag kan bestämma helt säkert men vi behöver tid för att lära känna varandra så vi vet om ni får/vill köpa valp från mig ur denna kombination.
 
 
 

RSS 2.0